A trustee of a charity called the Ghulam Mustafa Trust has made a video in which he claims Jews track Samsung smartphones by implanting secret devices in the handsets.
In a development that sparked widespread outrage, the man who created and shared the footage has been allowed to continue to run the organisation by the Charity Commission.
This has raised serious questions about the nature of the charity as well as the rigour of the Charity Commission in preventing extremists from taking over institutions by stealth.
Ghulam Mustafa Trust, run by a voluntary group in Rochdale, is a registered charity which aims to ‘prevent or provide relief to those who suffer from poverty’.
In the homemade video, the campaigner accuses Jews of using secret microchips in Samsung smartphones to track users’ photographs.
As he dismantles his new phone, the man says: ‘They [Jews] are recording every photo of yours on your battery. I’m seeing if they have on mine.’
Peeling off what appears to be a tracking system, he adds: ‘You should take that off because they are recording every photograph of yours, these f***ing Jews. You should take this off.
Look at that, they should not be on your phone battery.’
But in spite of the anti-Semitic myth proposed in the clip, which was originally posted online in June, the Charity Commission merely demanded that the video be removed from Facebook.
They also asked the charity improve its bureaucracy by adopting a social media policy, review offensive postings and to agree on a code of conduct for the charity’s trustees.
Jonathan Sacerdori, Director of Communication at the Campaign Against Antisemitism, said: ‘David Cameron has spoken about how “ideas based on conspiracy that Jews exercise malevolent power” contribute towards dangerous extremism.
‘Yet here we see the charity commission leaving a trustee in place running a charity, when he has personally made and spread exactly such a conspiracy theory via online video and social media.
‘We know also that more and more Islamist extremists are influenced by social media videos and other content.
Regulatory bodies like the Charity Commission have to use the powers they have to show this behaviour is totally unacceptable, rather than feebly giving actively antisemitic trustees a free pass.’
https://www.youtube.com/watch?v=eDv7WxOeR1s&ab_channel=Kristina
“הם מקליטים כל תמונה שלכם בבטריה, היהודים ה**** האלה”, כך טוען נאמן של ארגון הצדקה “קרן גולאם מוסטפה” במהלך סרטון ויראלי בו הוא מדגים כיצד, לכאורה, משתילים היהודים מכשירים סודיים בטלפונים של סמסונג, במטרה לאתר ולעקוב אחרי מחזיקיהם.
הסרטון, שפורסם לפני מספר חודשים בעמוד הפייסבוק של הקרן, זכה לצפיות רבות והוסר בסופו של דבר לבקשת הוועדה האחראית על מוסדות ללא כוונת רווח בבריטניה. אלא שבכתבה שפורסמה אמש (יום ב’) ב”דיילי מייל” הבריטי נכתב כי סערה מחודשת התעוררה לאחרונה לאחר שהתברר כי הוועדה הממשלתית החליטה לאפשר לאדם שיצר ושיתף את הסרטון – להמשיך לעמוד בראש הארגון. על פי הידיעה, החלטת הוועדה עוררה “שאלות רציניות” בנוגע לטבעה של הוועדה ובנוגע לאופן טיפולה בגופים קיצוניים.
“קרן גולאם מוסטפה”, שמנוהלת על ידי ארגון בריטי, רשומה כארגון צדקה שמטרתו “למנוע או לספק הקלה לאלו שסובלים מעוני”. בסרטון הביתי שעלה לעמוד הפייסבוק של הקרן, טוען הנאמן כי היהודים משתילים שבבים סודיים על הסוללות במכשירי סמארטפון מבית סמסונג, על מנת לאתר את תמונותיהם של המשתמשים.
במהלך הסרטון נראה הנאמן כשהוא מפרק טלפון חדש ומסביר כי הוא בודק אם יש מכשירי ציטוט גם על הסוללה בטלפון שלו. “אתם צריכים להוריד את זה כי הם מקליטים כל תמונה שלכם. תראו את זה, זה לא צריך להיות על הסוללה של הטלפון שלכם”, אומר הנאמן, תוך שהוא מקלף מעל גב הסוללה חפץ שנראה לכאורה כמו מכשיר מעקב.
אלא שלמרות הרטוריקה האנטישמית במובהק שנוקט הנאמן במהלך הסרטון, הוועדה הסתפקה כאמור בדרישה להסרתו מהפייסבוק – אך לא הדיחה את הנאמן הסורר מתפקידו.
“דייוויד קמרון דיבר על כך ש’רעיונות המבוססים על קונספירציות שהיהודים מפעילים כוח מרושע’ תורמים להקצנה מסוכנת”, אמר ג’ונתן סקרדורי, מנהל תקשורת בקמפיין נגד אנטישמיות. “ובכל זאת כאן אנחנו רואים שהוועדה השאירה את הנאמם במקומו, כשהוא היה אחראי באופן אישי להפצת תיאוריית קונספירציה כזו בדיוק באמצעות סרטון שהופץ ברשתות החברתיות”.
סקרדורי הוסיף כי “אנחנו יודעים שיותר ויותר איסלאמיסטים קיצוניים מושפעים מסרטונים ותוכן ברשתות החברתיות. גופי הסדרה כמו הוועדה צריכים להשתמש בכח שיש להם כדי להראות שההתנהגות הזו אינה מקובלת, במקום לפעול בחולשה ולאפשר לנאמן שהוא פעיל אנטישמי להמשיך במעשיו בחופשיות”.