Dr. Irving Moskowitz, one of American Jewry’s leading philanthropists, has passed away aged 88.
A passionate and lifelong support of Israel, Moskowitz, together with his wife Cherna, founded and led the Moskowitz Foundation in 1968, which supported countless initiatives in Israel and across the Jewish world.
The couple also founded the Moskowitz Prize for Zionism, which awards leading Jewish figures for their activism on the part of the Jewish state and its people.
Dr. Moskowitz was a particularly ardent supporter of Jewish communities in Judea, Samaria and Jerusalem, aiding countless projects to reclaim Jewish land stolen by Arabs during the early twentieth century.
He is survived by his wife, Cherna, eight children and more than 40 grandchildren.
Born to Jewish immigrants from Poland, more than 100 of his relatives perished during the Holocaust.
Irving, the ninth of thirteen siblings, grew up in Milwaukee, Wisconsin, where he qualified as a doctor, and then moved to California to open a medical practice. After that, he moved to Miami Beach, Florida.
Apart from his immense support for the Jewish community and State of Israel, Irving Moskowitz founded several hospitals and donated generously to many humanitarian causes in the United States and elsewhere.
איש העסקים היהודי-אמריקני ד”ר ארווינג מוסקוביץ’ הלך לעולמו הערב (חמישי) בגיל 88.
במהלך השנים מוסקוביץ’ תרם רבות לנזקקים בכל העולם באמצעות “קרן מוסקוביץ'” שהקים. הוא סייע רבות לארגוני הימין בישראל ולפיתוח הבנייה היהודית במזרח ירושלים.
מוסקוביץ’ שהתגורר במיאמי הותיר אחריו את אשתו צ’רנה ושמונה ילדים. אחד מבניו מתגורר בישראל, אחיו מתגורר בקיבוץ עין דור. מועד הלוויתו טרם נקבע.
חבר הכנסת לשעבר יעקב כץ (כצל’ה) מראשוני הבונים ביהודה ושומרון הביע צער כבד על מותו וספד לו בשיחה עם ערוץ 7. “ד”ר מוסקוביץ’ היה מנהיג ומהפכן – אפשר לצרף אותו לרשימה הגדולה שבה מופיעים הרצל, ז’בוטינסקי, בן גוריון ובגין. הוא היה עניו גדול, איש חכם וגאון פיננסי.
“הקדוש ברוך בירך אותו בעושר רב והוא ידע לקשר ולחבר את העושר הזה לבניית ההתיישבות ביהודה שומרון וירושלים. כשהתחלנו את מפעל ההתיישבות הוא היה המממן, הרוכש, הפועל והבונה. האיש בשכלו, בחכמתו, בסבלנותו ובהבנה הפיננסית שלו איפשר לנו לעשות דברים גדולים”.
כצל’ה סיפר כי כמו מפעלים ציוניים אחרים הד”ר מוסקוביץ’ סייע רבות בהקמתו של ערוץ 7, ישיבת בית אל ומוסדות רבים אחרים.
“הוא היה הכוח העיקרי מאחורי ‘העם עם הגולן’ – הוא הפך את החלום שלנו על יהודה שומרון וירושלים למציאות ישראלית בוערת”. כצל’ה ציין כי צ’רנה מוסקוביץ’ רעייתו סייעה רבות וביד רמה למפעל הציוני במדינת ישראל גם לאחר שחלה, “צ’רנה היא נסיכה ומלכה שממשיכה ללא הפסקה את המפעל החשוב והגדול בארץ ישראל”.
יו”ר עמותת ”עטרת כהנים” מתי דן הביע צער כבד וספד לו. “יהודי צדיק שסייע רבות למפעל הציונות ברחבי הארץ ובפרט בירושלים וביהודה ושומרון. מוסקוביץ’ שינה את מפת ההתיישבות בירושלים המזרחית ופעל ללא לאות ליישב יהודים בכל מקום בארץ ישראל”.
ח”כ מוטי יוגב (הבית היהודי) ספד, “ד”ר ארווינג מוסקוביץ’ – איש של אהבת תורה וחסד עד בלי די.
יחד עם אשתו תיבדל לחיים ארוכים, הם היו אנשי חסד לנזקקים, חסד לעם ישראל, חסד לגאולה ארץ ישראל וירושלים. מעשיו ופועלו של ד”ר ארווינג מוסקוביץ’ עוד יאירו ככוכבים לעולם ועד”.
מוסקוביץ’ נולד בניו יורק, בן תשיעי במשפחה בת 13 ילדים. למד רפואה באוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון ועבר לגור בלונג ביץ’, קליפורניה, שם פתח מרפאה שהפכה מאוחר יותר לבית חולים פרטי.
בהמשך קנה מוסקוביץ’ בית חולים נוסף. בתקופה זו שימש כרופא מיילד בבית החולים שבבעלותו בשכונת “הוואיין גרדנס”. במשך השנים התרחבה רשת בתי החולים ובתי האבות שבבעלותו במדינות קליפורניה ופלורידה.
מוסקוביץ’ הקים מועדוני בינגו ובתי קזינו, חלק נכבד מהרווחים נתרמו למטרות צדקה. הוא הותיר אחריו את אשתו צ’רנה ושמונה ילדים. אחד מבניו מתגורר בישראל, אחיו מתגורר בקיבוץ עין דור.
“קרן מוסקוביץ'” שהקים מסייעת לקורבנות של אסונות טבע ולנזקקים ברחבי העולם. הקרן ייסדה גם את מפעל “פרס מוסקוביץ’ לציונות” המעניק מדי שנה פרסים בסכום כולל של 100,000 דולר לארגונים ופעילים חברתיים בישראל, המגשימים את ערכי הציונות.
מוסקוביץ’ סייע רבות ברכישת קרקעות במזרח ירושלים כדי ליישבם ביהודים. בין השאר סייע ברכישת בתים וקרקעות ברובע המוסלמי והנוצרי בעיר העתיקה, בעיר דוד, בשייח’ ג’ראח, במלון שפרד, בקדמת ציון שבשכונת אבו דיס, בישיבת בית אורות ובשכונות מעלה דוד ומעלה הזיתים. כמו כן סייע מוסקוביץ’ ברכישת קרקעות ומבנים בגוש עציון, גוש קטיף וברמת הגולן.
מוסקוביץ’ התנגד בחריפות לתהליך אוסלו. במכתב למערכת ששלח ל”וושינגטון פוסט” ב-1997, כתב: “אם תהליך השלום לא מסוגל לעכל את נוכחותן של 50 משפחות יהודיות בסמוך לכותל המערבי, אזי מדובר בתהליך שברירי בלתי תקין.
”פסילה של פרויקט בנייה על הר הזיתים רק בגלל קרבתה לשכונה ערבית מעניקה הכשר להנחת היסוד של יאסר ערפאת, לפיה פלסטינים וישראלים לא מסוגלים לחיות ביחד בירושלים. בכל מקום אחר בעולם מקרה כזה היה מוגדר כגזענות”, כתב.