Israel Police are investigating serious allegations of a huge diamond theft at the Ramat Gan Diamond Exchange, which could cause the bankruptcy of up to a dozen diamond companies.
The suspicions center on veteran diamond dealer Hanan Abramovich who is suspected of stealing the diamonds.
Details of the investigation indicate that diamonds valued at $60-65 million are involved.
The allegations are that Abramovich did not pay for the diamonds that he had passed on. The investigation is being carried out by the Tel Aviv Police Fraud Squad and Abramovich is expected to be formally arrested for his involvement in the affair.
A statement issued by the Diamond Exchange management said that the investigation had been launched after complaints were received by several companies claiming they were owed tens of millions of dollars for goods sold to Abramovich’s company.
Israel Diamond Exchange managing director Eli Avidar said, “The Diamond Exchange’s management will show zero tolerance to those who hurt other members of the exchange.
Israel’s diamond sector has been going through difficult times in recent years and to our regret we are being exposed to unfortunate instances like these where the situation is being exploited.
The Diamond Exchange management will work resolutely to clarify the case including working with the enforcement authorities.”
הנהלת בורסת היהלומים החלה אתמול בבדיקת תלונות יהלומנים לחובות בעשרות מליוני שקלים. לטענת אותם יהלומנים, חברת חנן אברמוביץ יהלומים שפשטה רגל ב-2008 חייבת להם עשרות מליוני דולרים עבור סחורות שנקנו מהם.
מנכ”ל בורסת היהלומים, אלי אבידר, אמר כי “מרגע קבלת הפניה התחלנו בבדיקת הנושא. הנהלת הבורסה תגלה אפס סובלנות כלפי גורמים, הפוגעים בחברי בורסה אחרים. ענף היהלומים חווה קשיים ולצערנו אנו נחשפים לכאלה המנצלים את המצב. הבורסה תפעל לבירור הנושא כולל פניה לרשויות החוק”.
לדבריו, מדובר בחובות שמוערכים עתה בסכום של 60-50 מיליון דולר. “עד לרגע זה אין תמונה מלאה של כל הנושים. פרסמנו אתמול בבורסה הודעה, שיהלומנים שהחברה חייבת להם, שיודיעו לנו”, אמר אבידר. עד כה הגיעו לבורסה תלונות מכעשרה נושים.
אבידר הוסיף כי “בבורסה מעריכים כי מדובר בהונאה. האיש מסר בחודשים האחרונים 10-12 גירסות ליהלומנים, שכולן ככל הידוע לנו לא היו נכונות. הוא אמר שהוא צריך לקבל כסף מהונג קונג, או שבעוד שבועיים הוא צריך לקבל יהלומי גלם – וכל אלה לא קרו. “במשך שבעה חודשים הוא משך את כולם”, אמר אבידר.
לדברי אבידר, “למיטב הבנתנו מדובר בפעולת הונאה מתוחכמת. אנחנו יודעים שהוא לקח סחורות ובשלב מסוים הפסיק לשלם. ומאותו רגע המשיך לקחת סחורות בלי לשלם. אפילו כשפנו אלינו שלשום הוא דיבר עם כל אחד מהנושים, אמר ש’מחר הכסף יהיה בבנק’, ולא קרה דבר”, הוסיף. לדבריו, “בבורסה מעריכים כי מדובר בעוקץ, ושאברמוביץ מסתיר יהלומים וכסף במקום כלשהו, לכן פנינו למשטרה שתיכנס לחקירה”.
גורם בבורסת היהלומים אמר כי בבורסה רגילים מידי פעם לפשיטות רגל, אולם “דבר כזה בהסטוריה. מדובר בחובות של 62 מיליון דולר של יהלומן, שהצליח לעבוד על המערכת. כיוון שמדובר בסכומים גבוהים יהלומנים נטו להאמין להבטחות שלו, שעוד יומיים הכסף יהיה בבנק. היו כאלה, שאפילו לפני שלושה ימים התחננו, שההנהלה לא תפנה למשטרה, כדי למצות אולי עוד סיכוי שיקבלו את הכסף”.
בין החברות הנושות הגדולות שברשימת הנהלת הבורסה כבעלות חוב (עורך הדין של אברמוביץ טוען שחלק מהנושים לכאורה הם שותפים שלו) נמצאות חברת יהלומי אלול עם חוב שמתקרב ל-20 מיליון דולר, חברת יהלומי שיצו עם חוב שמתקרב ל-12 מיליון דולר. יהלומנים נוספים מדברים על חובות של 2-3 מיליון דולר כל אחד.
אביחי ורדי, עורך הדין של אברמוביץ’, אמר בתגובה כי “לא מדובר בהונאה, אלא בנפילה עסקית. במדינת ישראל היו לא מעט נפילות עסקיות בסכומים הרבה יותר גבוהים, במיליארדים, ואף אחד לא הפך את זה למעילה או לתיק דגל למיגור נפילות. זו לא מעילה אלא נפילה עסקית. מותר לעשות שגיאות עסקיות, וזה לא הופך אותה לתרמית. ענף היהלומים בכל העולם עבר מכות קשות. גם בבורסה היו לא מעטנ נפילות”.
בתגובה לטענות לפיהן אברמוביץ הבטיח ללקוחותיו שהכסף יגיע תוך ימים, מה שלא קרה, אמר ורדי כי “היתה תקופה שבמהלכה ניסה (אברמוביץ, א”ק) לתת פתרונות למי שעבד איתו. לא תמיד דברים מצליחים. אני נשכרתי במטרה למצוא פתרונות, המומחיות שלי היא מציאת פתרונות לנושים.
“אין כאן מרכיב הונאה. מה, הוא לקח כסף לכיסו וקנה נכסים בכל העולם? שיחקרו. אבל אם חוקרים חור של 50 מליון דולר – אני לא רוצה לתת מידע, אבל גם הסכומים הללו יצטרכו בדיקה. יש לבדוק מה היתה מערכת היחסים שלו עם כל יהלומן שטוען לחוב. האם היתה שותפות, או קניה ומכירה. יש יחסים עסקיים מורכבים, לא כל העסקים הם של קונה ומוכר, וגם את זה צריך לבדוק. זה ממש לא המקרה של רמאות”.