Kenya’s President Uhuru Kenyatta arrived in Israel on Monday for the first visit by a Kenyan president in 22 years.
The three-day visit is being trumpeted in Nairobi as a reflection of the increasingly close ties between the two countries.
“Kenya holds Israel as friend,” the president’s spokesman Manoah Esipisu said before Kenyatta left for Israel. “That friendship is not only borne out of a long history of fraternal relations, but is also manifested in real and concrete cooperation in a number of important fields.”
Kenyatta is the son of Kenya’s first president, Jomo Kenyatta , who let Israel jets refuel in Nairobi during the Entebbe rescue operation in neighboring Uganda in 1976. A hoped-for visit this summer to Kenya and Uganda by Prime Minister Benjamin Netanyahu to commemorate 40 years since the Entebbe raid is expected to be discussed during Kenyatta’s meetings here.
Esipisu said that “of particular note” in the ties between the countries is “the excellent cooperation on security matters.”
“Israel’s support for the training of Kenyan security personnel and technical support to our security services is much appreciated,” he said. “Kenya, like Israel, is faced by numerous security challenges which require attention and resources to confront.”
Esipisu said that Kenyatta expects that the security and intelligence cooperation between the two countries will continue to grow, and that Kenya is interested in benefiting from Israel’s “long expertise” in fighting terrorism.
Kenya, he pointed out, has suffered a number of attacks from the al-Qaeda affiliated Al Shabab terrorist group operating in east Africa.
Esipisu said that Kenya and Israel have concluded several cooperation agreements in defence, water resources, fisheries, education, technology and scientific cooperation.
On Saturday Kenyatta took part in a sending-off ceremony to Israel for 25 students from the Kenya Water Institute for water and irrigation studies. Another 20 students are slated to join the program in the coming weeks. Kenyatta is scheduled to meet Netanyahu on Tuesday.
During his visit he will also meet President Reuven Rivlin, other senior officials, and visit Yad Vashem. The spokesman said that Kenyatta is also interest in increased Israeli investment and trade. In 2014 the trade between the two countries amounted to only some $75 million.
Among the issues Israeli officials are is expected to raise with Kenyatta, in addition to the common interest in combatting Islamic radical terrorism, is getting the country to change its voting pattern on Israel at the United Nations, and to enlist its help in getting the African Union to grant Israel observer status.
Israel was an observer member of the Organization of African Unity until the OAU was dissolved and replaced by the African Union in 2002. Then, under pressure from Libya’s former strongman Muammar Gaddafi, Israel lost this status.
The AU granted “Palestine” observer status in 2013, something that Israeli officials believe has led to some very negative resolutions against Israel coming from that body.
ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש בירושלים עם נשיא קניה Uhuru Kenyatta.
שני האישים חתמו על הצהרת משותפת בנושא המים שבעיקרה שיתוף פעולה בנושאי מים וחקלאות וכן הקמת ועדה משותפת בין המדינות.
לאחר החתימה על ההסכמים נועדו שני המנהיגים בארבע עיניים ולאחר מכן התקיימה פגישה מורחבת בה דנו רה”מ נתניהו, הנשיא הקנייתי והמשלחות בענייני ביטחון, מאבק בטרור, שיתוף פעולה בתחומי הסייבר, אנרגיה, חקלאות, מים, השקיה, בריאות הציבור ועוד.
בין ישראל לבין קניה יחסים קרובים במשך עשרות שנים, יחסים מיוחדים שבאים לידי ביטוי בביקורו של נשיא קניה בישראל ובשיתוף הפעולה ההולך וגובר בין שתי המדינות.
“ישראל וקניה נהנות ממערכת יחסים מופלאה – שותפות בת יותר מחצי מאה. אביך, ג’ומו קניאטה, היה אביה המייסד של האומה הקנייתית ומנהיג מאבקה של מדינתך לעצמאות. הוא היה גם אדריכל הידידות בין ישראל וקניה, ידידות שבאה לידי ביטוי דרמטי לפני 40 שנה בסיוע שהעניק לישראל בפשיטה לאנטבה לשחרור החטופים הישראלים. הדבר הותיר חותם עמוק על ישראל. עם ישראל אסיר תודה על כך ואני אישית אסיר תודה על כך.
פיתחנו מאז את יחסינו בתחומים רבים כל כך, וזוהי מערכת יחסים גדלה. אנו משוחחים באופן קבוע בטלפון, אנו מנסים בדרכים רבות לשפר את יחסינו ולהגיע לשיאים חדשים בכל כך הרבה תחומים”, אמר נתניהו.
“התחום הראשון הוא מאבקנו המשותף בטרור האסלאמי הקיצוני. שני עמינו סבלו את נחת זרועם של טרוריסטים ברוטליים. אין לנו כל אשליות לגביהם. הם רוצים לרצוח את עמינו, ואנו יודעים שזה מאבק משותף שאנו חולקים אתכם ואנו מוכנים לעשות עוד רבות. ישראל מוכנה לפעול עם מדינות אפריקניות במאבקנו המשותף נגד הטרור האסלאמי הקיצוני. אני חייב לומר שיותר ויותר מדינות אפריקניות מבינות את מה שאתה מבין, שישראל היא שותפה ייחודית במאבק נגד הקיצוניות, שישראל היא שותפה ייחודית באופן שבו נוכל לפעול יחד כדי למצות את ההזדמנויות של העתיד.
בכוונתנו לדון בהזדמנויות ובאתגרים הללו, ובמה שנעשה בתחום הביטחון, החקלאות, המים, ההשקיה, הטכנולוגיה ובכל תחום שנוגע בחיינו הלאומיים. ישראל מוכנה לפעול עם קניה ועם מדינות אפריקה, ואתה במובנים רבים מוביל את הכיוון הזה. אני מברך על כך לא רק בהקשר של יחסינו עם קניה אלא גם בהקשר של יחסינו עם מדינות אפריקה. ישראל חוזרת לאפריקה ואפריקה חוזרת לישראל. אין מנהיג טוב יותר שיתווה את הדרך מאשר נשיא קניה, קניאטה. לכן, ברוח זאת אני מקבל את פניך בברכה בישראל ואני מצפה לשיחותינו”.
נשיא קניה אמר לנתניהו “ראש הממשלה, אני רוצה ראשית כל לומר תודה. תודה בשמי ובשם פמלייתי, על קבלת הפנים החמה שקיבלנו מאז הגעתנו לירושלים אמש. כפי שציינת, זהו ביקור היסטורי עבורנו. השותפות החזקה בין קניה וישראל נולדה עוד לפני עצמאותנו. ממשלת ישראל קיימה קשר רשמי עם אבי אפילו כשהוא עדיין היה נתון במעצר בית, ברוח השותפות בינינו.
אנו שתי מדינות שנאלצו להיאבק על עצמאותן, נלחמנו למען עצמאותנו ולכן אנו מעריכים את עקרונות הריבונות, העצמאות והזכות להגדרה עצמית. מדינותינו מבוססות על עקרונות חזקים של דמוקרטיה, חופש ביטוי וחופש דת, ואני חושב שזה מקרב בינינו בדרכים רבות”.
“באותה מידה, כפי שציינתי קודם, שנינו חיים בסביבה מאתגרת עם דאגות ביטחוניות דומות. שיתוף הפעולה בין שתי ממשלותינו מאז זכינו בעצמאות הוא יוצא מן הכלל, וכולנו ציפייה לכך שביקור זה יחזק את הקשרים בינינו אף יותר. אין כל מקום לקיצוניות. עלינו לעשות הכל כדי להגן על החירויות, האמונות, העקרונות והערכים המשותפים לנו וכולנו ציפייה להמשך שיתוף הפעולה בינינו בתחום הביטחוני ושיתוף הפעולה יחד אתך ושאר העולם במאבק בקיצוניות האלימה, וכל זה על מנת להעניק לעמינו את החירויות הנדרשות כדי שייהנו מחברה משגשגת, יציבה וחופשית. ולכן אני מצפה לפעול אתך ועם ממשלתך לקידום היעדים הללו, כמו גם להמשיך ולהעמיק את שיתוף הפעולה בינינו בחקלאות, כפי שציינת, בהשקיה, בניסיון הישראלי בניהול מים, ובטכנולוגיית מידע, גם שם אני מאמין שקניה תוכל ללמוד רבות מניסיונכם הייחודי”.