A woman linked to the Interior Ministry on Sunday said employees in the ministry were well aware of the “daily” sexual harassment by Silvan Shalom, but were too afraid to step forward.
The woman, who was identified by Army Radio by the alias “Sivan,” also maintained that in one case, Shalom and his wife paid off a driver to keep quiet.
Two more women stepped forward on Sunday with sexual harassment claims against Shalom, bringing the total number of testimonies against him to 11.
Sivan told Army Radio that those who worked with Shalom “could not say they were unaware of what was happening.” She said security guards and Shalom’s drivers had witnessed the minister “groping” women in the office and in the backseat of the car.
“They saw the resistance by the women,” she said, but were reluctant to report it because “he is a powerful man,” so “no one opened their mouths.”
“At the the end of the day, it was the fear that silenced everyone,” she said. She said in one case, a driver took Shalom to task “and there were incredible efforts to silence him. Both Silvan and his wife did everything to silence him and take care of compensation, to put it delicately. To prevent him from letting this get out.”
The women working at the ministry sought employment elsewhere, “in order to not be there, in order to not tolerate the never-ending harassment,” which was on a “daily basis,” she added.
A woman who was scheduled to travel with Shalom on his business trips would spare no effort to get out of it, she said. “She would do everything, even leak the reasons for his trip to journalists,” to persuade him to cancel, and “sometimes she succeeded,” but “not always.”
She said the victims included not only the employees, but also journalists and women who came in for interviews to work at the ministry. According to Army Radio, most of the women harassed were journalists.
Sivan refused to say whether Shalom had harassed her too.
Shalom on Sunday skipped the weekly cabinet meeting.
In a first reaction from the Likud party, Deputy Foreign Minister Tzipi Hotovely told Army Radio Sunday the women should file police complaints.
“Despite the difficulty, there is no substitute for a police complaint. If it turns out that these claims are true, there is no room for public officials who harmed and sexually harassed women,” she said.
Zionist Union MK Shelly Yachimovich told Israel Radio on Sunday that Shalom must resign.
Two women who claim they were sexually harassed by Shalom four and six years ago were expected to meet Sunday with Attorney General Yehuda Weinstein and ask for full confidentiality in return for filing a police complaint that would pave the way for a criminal investigation, Channel 2 reported.
Legally, the women’s agreement to come forward with details of the alleged assaults would allow police to forgo a process of examination and immediately open a criminal probe.
Police officials assessed that this time – as opposed to a year and a half ago, when similar allegations surfaced against Shalom but bore no fruit – a full criminal investigation would begin.
According to Channel 2, after the two women testify, others who have spoken to journalists but refused to go to the police may also agree to testify.
Officials close to Shalom said that the minister denies all allegations. He will make a decision on Sunday regarding his future course, they were quoted as saying.
לאחר שלושה ימים ושבע נשים לפחות שסיפוריהן נפרסו בהרחבה בכלי התקשורת, היועץ המשפטי לממשלה הודיע היום (שישי) כי בתחילת השבוע ישקול לפתוח את תיק סילבן שלום כדי לבדוק את שלל התלונות החדשות – שרובן לא היו ידועות בשנה שעברה לחוקרי המשטרה. בכירי הליכוד כבר הבינו את הכיוון המסתמן, והשר ישראל כ”ץ קרא “לאפשר לרשויות החוק לעשות את עבודתן”. הערב אנו מפרסמים כאן לראשונה עדות של אישה נוספת נגד השר – וסיפורה, שדומה לעדויות האחרות, כולל לכאורה נשיקה כפויה ומעשים מגונים.
“עד היום לא הרגשתי שום צורך לשתף ב’חוויה’ שלי עם סילבן שלום, אבל כששמעתי בימים האחרונים את כל תיאורי הנשים שעברו הטרדות מיניות לכאורה על ידו, הבנתי שמדובר בדפוס פעולה, בשיטה שחוזרת על עצמה”, כתבה האישה לחדשות 2. “אין לי מושג מי הבנות האחרות, אני לא מכירה אותן, ובכל זאת הסיפורים כל כך דומים, כל כך חוזרים על עצמם ואין לי ספק שחייבים לעצור את מסכת ההטרדה הזו כדי למנוע מבחורות אחרות ליפול קורבן”.
לדבריה המעשים בוצעו לפני כארבע שנים, כאשר הגיעה ללשכת השר לדיון מקצועי. “לקראת סוף המפגש שינה שלום את הנושא ו’פתח את ליבו’. הוא החל לספר לי איך ברגע הראשון שראה אותי הוא התאהב, איך תמיד ‘עשיתי לו את זה’, כמה הוא רוצה להרגיש קרוב אלי, וגם הציע שפגישתנו הבאה תתקיים לא במקום העבודה. היה לי ברור שהטקסט הזה מגוחך ולכן צחקקתי בנימוס וקמתי ללכת. שלום ליווה אותי לדלת ורגע לפני שיצאתי הוא חיבק אותי ונתן לי נשיקה על הפה תוך שהוא משרבב את לשונו. זה היה קצת אחרי המשפט של חיים רמון. הייתי בהלם בעיקר מהעובדה שהפרשה ההיא לא הותירה כנראה שום חותם. הדפתי אותו והלכתי”.
“לא רוצה לעבור את מסכת ההשפלות”
בהמשך, סיפרה האישה, נפגשה עם שלום מספר פעמים נוספות בלשכתו: “הפגישות לוו בניסיונות למגע קל מצידו, בי, וגם בו. יותר מפעם אחת ראיתי אותו נוגע גם בעצמו באופן מיני במהלך הדיון. כשזה קרה לא הייתי איתו לבד בחדר. אני לא היחידה שחזתה במחזה המביך הזה ובכל זאת אין מי שתעז להתלונן”.
כמו הנשים האחרות שגרסתן פורסמה בפרשה זו, גם היא חוששת להיחשף ולהתלונן: “אני לא רוצה להיות בעיני החברים בעבודה הנוכחית שלי ש’ מפרשת סילבן שלום. אחרי מה שראיתי מה עברו מתלוננות אחרות על עבירות מין אני לא רוצה לעבור את הגיהינום הזה בעצמי. שלום ואשתו הם אנשים בעלי כוח ועוצמה ויש להם זרועות ארוכות. אין לי עניין להקריב את חיי ולעבור את מסכת ההשפלות שעברה רחלי רוטנר, שקורות חייה וסטטוסיה נסרקו במסרקות ברזל. אני גם לא מוכנה להיות ס’ או ע’ או ד’ ושהפרוטוקולים של חקירתי יודלפו מהמשטרה”.
למרות שאינה רוצה להעיד בפרשה, היא רוצה שעדותה תהווה צעד להרחקתו של שלום מהזירה הציבורית: “אני משוכנעת שאדם ששמו נקשר בכל כך הרבה סיפורים בעלי דפוס פעולה זהה לא יכול להיות נבחר ציבור, ואסור שיהיה נבחר ציבור. הישארות של שלום בתפקידו תיתן לגיטימציה למעשים האלה להימשך ולהכשיר את הקרקע להטרדות נוספות. זה יהיה מסר נוראי, שהכל מותר ושלא יקרה כלום למי שמשתמש בכוחו כדי להטריד”.
בעוד סילבן מוריד פרופיל, ג’ודי ממשיכה להעביר מסרים
שלום עצמו השתדל בימים האחרונים להוריד פרופיל, להסתגר ולא לענות לטענות הנשים כנגדו. אשתו, ג’ודי ניר מוזס, הגיעה היום לתכנית הרדיו שלה והתייחסה לפרשה בה הסתבך בעלה: “אף אחד לא ישבור אותי – הצרות עוברות, מה שחשוב זה הילדים והפוקוס הוא על הילדים”. אתמול גישתה עוד הייתה שונה: בציוץ בטוויטר העבירה ג’ודי מסר לאותן נשים, מסר שיכול להישמע מאיים לפיו “העובדות על הנשים זורמות” אליה אבל היא “לא במוד נכון להרגע, להכפיש”.
עבור כמה מהנשים שסירבו להתלונן כבר בשנה שעברה לא מדובר בהתנהגות חדשה: אז כתבה הרכילאית ליאורה גולדנברג לאחת הנשים מסר גלוי בפייסבוק לפיו “מה שלא לגיטימי זה לעשות עוול לאנשים, לחבל להם בפרנסה, בחיים האישיים ובכבוד ועל כך אין מחילה. על סעיף זה את ראויה להתבייש”. אותה אשה הגישה תלונה במשטרה, שפתחה בחקירה בחשד לניסיון להדחת עד. בין היתר נחקרה אותה רכילאית וגם במשטרה היא לא חסכה מהמתלוננת: “צר לי שהגברת שנכשלה בהפלת תותח כבד כמו השר סילבן שלום, מנסה לטפול עליי את האשמה… אני מוכנה לשים את הטרדתה אותי בצד ולבקש את סליחתה שלא זכתה בעוגה השלמה אלא בקושי בביס”. בהמשך צייינה “אני מכירה את סילבן שלום אישית, מחבבת אותו מאוד ואנחנו ביחסי חברות טובים”.
באותה חקירה העידה במשטרה גם עורכת הדין רוני אלוני-סדובניק וטענה כי אשת תקשורת מוכרת הפעילה עליה לחצים כדי לפגוע בייצוג של אחת הנשים בפרשה, העבירה מסרים מאיימים וצרחה עליה. “מטרת השיחה הייתה לרפות את ידיי מלייצג את המתלוננת, זה השתמע מדבריה, והמסר היה שחבריו של סילבן בתקשורת, כמוה, לא יעברו לסדר היום וינקמו בה”, אמרה בחקירה. אותה עיתונאית מדוברת כלל לא נחקרה בפרשה, התיק נגד ליאורה ושאר החשודים נסגר בחודש שעבר, ובפרקליטות הסבירו שמכלול הנסיבות לא מצדיק הגשת כתב אישום – ומהשתלשלות האירועים הללו ניתן ללמוד אולי על סיבה נוספת שמובילה את הנשים להימנע מהגשת תלונה במשטרה.