Russia’s security chief, FSB head Alexander Bortnikov, acknowledged that terrorism downed a Metrojet flight which crashed in the Sinai several weeks ago, killing 224 people – long after Western intelligence declared that terrorist involvement was ‘probable.’
Intelligence experts believe Metrojet Flight 9268 was destroyed as the result of an explosion in its luggage bay shortly after the jet took off from Sharm al-Sheikh airport. The airplane’s two black box flight recorders revealed a “very sudden explosive decompression” 24 minutes into the flight.
Now, Bortnikov has at least partially confirmed those beliefs, telling Russian President Vladimir Putin that “traces of foreign explosives” were found in the wreckage.
Putin has vowed to intensify airstrikes against Islamic State (ISIS) in response, Interfax reports Tuesday, calling it the “bloodiest of crimes.”
He further vowed to “find and punish” those responsible for the attack.
“The combat work of our aviation in Syria must not only be continued. It must be intensified so that the criminals understand that vengeance is inevitable,” Putin stated.
Late Monday night, Russian prime minister Dmitry Medvedev admitted terrorism “was being considered” among the causes for the crash, but this marks the first full acknowledgement of ISIS involvement from a Russian official.
הקרמלין הודיע היום (שלישי) לראשונה כי פצצה הפילה את מטוס הנוסעים הרוסי שהתרסק בחצי האי הסיני ב–31 באוקטובר. עד כה דחתה מוסקבה טענות כי פצצה גרמה להתרסקות המטוס ומותם של 224 אנשי צוותו ונוסעיו.
“ניתן להגיד באופן חד משמעי כי זו היתה התקפת טרור”, אמר ראש שירות הביטחון הפדרלי של רוסיה (אף־אס־בה), אלכסנדר בורטניקוב בפגישה בהשתתפות נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. תמליל של הפגישה פורסם זמן קצר לאחריה באתר הקרמלין. בורטניקוב ציין כי חוקרים בדקו את החפצים האישיים, המטען ושברי המטוס שנמצאו באתר ההתרסקות, והוסיף כי כי פצצה מאולתרת המכילה קילוגרם אחד של חומר נפץ מסוג TNT התפוצצה במטוס. לדבריו, הפיצוץ מסביר את התפזרות שברי המטוס על פני שטח גדול.
בעקבות הודעתו של ראש שירות הביטחון הורה הנשיא פוטין למקד את החקירה במציאת האחראים להתקפה הקטלנית. “אנחנו נחפש אחריהם בכל מקום שבו הם מתחבאים. אנחנו נמצא אותם בכל מקום בכדור הארץ ונעניש אותם”, אמר הנשיא. סוכנות הידיעות הרוסית אינטרפקס דיווחה כי האף־אס־בה מציע פרס בסך 50 מיליון דולר עבור מידע שיביא ללכידת מתכנני ההתקפה על המטוס.
בנוסף אמר פוטין כי “צריך להגביר את התקיפות באופן שיגרום לפושעים להבין שהתשלום בגין הפשעים הוא בלתי נמנע”. זמן קצר לאחר הודעתו של הנשיא נמסר ממקורות בממשלת צרפת כי רוסיה תקפה היום מטרות של המדינה האיסלאמית בעיר א־רקה.
על אף ההודעה הרוסית, צוות החקירה הבינלאומי בראשות מצרים עדיין לא פרסם ראיות ל”פעילות טרור” שגרמה להפלת המטוס. עם זאת, הרשויות במצרים הודיעו כי הן עצרו שני עובדים בנמל התעופה שארם א־שייח’ בחשד למעורבות בהפלת המטוס הרוסי. בכיר המעורה בפרטי החקירה ציין כי “17 בני אדם מוחזקים, שניים מהם בחשד כי סייעו לאדם שהטמין את הפצצה”.
בשבוע שעבר, שר החוץ של בריטניה פיליפ המונד אמר כי קיימת “סבירות גבוהה” כי פצצה שהוטמנה על ידי תומך של ארגון המדינה האיסלאמית (דאעש) הפילה את מטוס האיירבוס A-321. המונד אמר לרשת החדשות סי־אן־אן: “יכול להיות כי היה זה אדם אחד שקיבל השראה מדאעש”, אמר המונד. השר הוסיף כי יכול להיות כי האדם “עבר תהליך הקצנה לאחר שצרך חומרי תעמולה של דאעש וכי הוא פעל בשם הארגון מבלי שקיבל בהכרח הנחיות מפורשות”. גם בכירים בארה”ב חושדים כי פצצה הפילה את המטוס שהיה בדרכו מעיר הנופש שארם א־שייח’ לסנט פטרסבורג. זמן קצר לאחר התרסקות המטוס הודיעה שלוחה של המדינה האיסלאמית בחצי האי סיני כי היא אחראית לפיצוץ המטוס.
לפני הודעת הקרמלין בדבר התקפת הטרור בסיני הודיע הנשיא פוטין כי בכוונתו לתמוך בחלקים מהאופוזיציה הסורית במאבק המשותף נגד המדינה האיסלאמית בצפון סוריה. הודעתו של פוטין כי בכוונתו לספק סיוע אווירי לחלק מכוחות האופוזיציה היא הסימן הברור הראשון לכך שרוסיה והמערב יכולים להניח לחילוקי הדעות בנוגע לעתידו של נשיא סוריה בשאר אל־אסד, כדי לקדם את המאבק נגד ארגון המדינה האיסלאמית.
ברומזו לשינוי במדינויות הרוסית, ראש ממשלת בריטניה דייוויד קמרון אמר כי בשיחות שנערכו עם פוטין בשולי ועידת הג’י־20 היו “סימנים” לכך שרוסיה לא תמקד יותר את תקיפותיה בכוחות סוריים מתונים. הצעות של פוטין, אם תתממש, עשויה להיות פריצת הדרך הצבאית הגדולה ביותר בסוריה זה כמה חודשים. לצד הלחץ המופעל על המדינה האיסלאמית בעיראק, התפתחות מסוג זה עשויה לגרום לשינוי במאזן הכוחות במדינה הסובלת זה ארבע שנים וחצי ממלחמת אזרחים.
בסוף ספטמבר העמיקה מוסקבה את מעורבותה ברוסיה ופתחה במבצע צבאי. לטענת הקרמלין תקיפות מן האוויר של מטוסים רוסיים כוונו נגד המדינה האיסלאמית, אך ארגוני מורדים דיווחו כי הם עומדים במוקד התקיפות הרוסיות.