Israel – Deputy Health Minister Ya’akov Litzman announced on Monday that medicinal marijuana will now be available in pharmacies, a decision that will result in more doctors being allowed to prescribe the drug.
Litzman said on Monday that there was disorganization in the administering of medical marijuana.
“Today there are drugs like morphine that are dispensed in a proper way and we will do the same with this,” Litzman said, referring to cannabis.
“There will be a prescription and we will supervise,” he added.
Litzman said that as soon as marijuana is available in the pharmacies, the Health Ministry will make sure that improper use of the drug does not spread.
The policy up until Litzman’s decision was that only special Ministry of Health appointed physicians were allowed to prescribe medical marijuana, a policy criticized by many for its bureaucratic obstacles.
MK Tamar Zandberg (Meretz) praised the deputy health minister’s decision.
“In past years the medicinal marijuana issue has reached a dead end that caused doctors to feel helpless and caused suffering to patients,” Zandberg said.
Labor MK Shelly Yacimovich similarly lauded the decision.
“This is a 180 degree turn from the current Health Ministry policy.” Yacimovich said that what is required now is daring, persistence and the ability to execute the policy.
כרזתו הבוקר (שני) של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן על מכירת קנאביס רפואי בבתי מרקחת היא צעד היסטורי, שצפוי להקל על יותר מ-22 אלף איש המחזיקים ברישיונות לשימוש. עבור המטופלים, שמספרם הולך ומאמיר, מדובר בבשורה לאור הקושי להשיג מרשם, התורים הארוכים, תהליך חידוש הרישיון וסגירת מרפאות הכאב בבתי החולים לאורך השנים, שבהם ניתנו המרשמים. מי יהיה זכאי לרכוש קנאביס רפואי, באילו בתי מרקחת וכמה זה יעלה? כך תיראה “מהפכת הקנאביס” ביום שאחרי כניסת המתווה החדש לתוקף.
ד”ר בועז לב, משנה למנכ”ל משרד הבריאות, מספר כי התהליך צריך לקבל את אישור מערכת המשפט. “זה יכנס לתוקף רק אחרי שכל הדרכים יסללו – בג”ץ עדיין צריך לתת את התשובה שלו”, אמר בריאיון לוואלה!NEWS. “כמובן שגם צריך לצאת לדרך מבחינת ניטור התכשירים הסטנדרטיים ברמות מפוקחות ולא מתן תכשירים ממותגים, כפי שנעשה היום (במצב הנוכחי, ספקיות חיצוניות מוכרות לחולים מותגים בלעדיים שלהן העשויים מהחומר הפעיל של הקנאביס הרפואי – ר”ב)”.
האם המטופלים יוכלו לקבל את המרשם בכל בית מרקחת בארץ?
כל בתי מרקחת המפוקחים שיהיו מעוניינים בכך יספקו את התכשיר על פי מרשם. לבתי המרקחת יש אינטרס לכך, משום שזה גם יהיה כלכלי וגם מקצועי. כמובן שיהיו הגבלות על פי התוויות: אם התכשיר איננו מותווה לנוער או לאנשים מתחת לגיל 18, אז לא יינתן מתחת לגיל 18. אם תהיה למשל התוויה לילדים עם אפילפסיה מתחת לגיל שנתיים, אז זה יינתן להם, זה תכשיר רפואי.
האם דרכי הנטילה תהיינה אחידות או בצורות שונות, כפי שנמכרות עכשיו?
זה יינתן בצורות שונות: עישון, אידוי, שמנים ואולי גם עוגיות, אבל רק במקרים מיוחדים שיחייבו את זה.
האם יהיו התוויות רפואיות שונות למטופלים?
ההתוויות יהיו בדיון מתמיד במשרד הבריאות, כפי שנהוג בכל ההתוויות והסיכומים הרפואיים. זה נשאר סם מסוכן ולא משתנה מבחינת המעמד שלו. דרכי הרישום והפיקוח שלו יהיו דומים לתכשירים נרקוטיים ומפוקחים אחרים, זה לא יינתן כמו אקמול.
מה יעלה בגורלן של הספקיות החיצוניות, דוגמת “תיקון עולם”?
הן לא יהיו רשאיות להנפיק את זה יותר או למכור, אלא רק יגדלו וינפקו את חומר הגלם. בהמשך הוא יעובד על ידי גוף כלשהו מטעם משרד הבריאות. זאת אחת המטרות העיקריות של המתווה החדש – לעשות סטנדרטיזציה ולייצר תכשיר על פי ריכוזים ידועים של חומרים רפואיים, שכל אחד ידע מה הוא מקבל בתכשיר שלו, בדומה לטיפול רפואי.
האם בכוונת הממשלה לממן את הקנאביס, כפי שהיא מממנת תרופות לחולי סרטן?
זה יהיה בתשלום. זה לא ציבורי. כשיוחלט לצרף את זה לסל, אנחנו כן נדאג להוריד את המחיר כדי שיהיה שווה לכל נפש ככל שניתן. כיום, מנה חוקית חודשית נמכרת ב-380 שקל. גם אם המנה מכילה 20 מ”ג יותר או פחות, המחיר הוא אותו המחיר. בעתיד זה עשוי להשתנות: ייתכן שיימכר בצורה מודולרית על פי גודל המנה, אבל אנחנו עדיין לא יודעים.
אחת החששות שעולות בהקשר הסטנדרטיזציה של הקנאביס הרפואי, כפי שקרה עם ריטלין ומורפיום, היא זליגה לשוק הפרטי. כיצד משרד הבריאות מתכנן לטפל בכך?
האחריות שלנו היא על החולים. אם ייוודע על זליגה, נפנה למשטרה ולמשרד לביטחון הפנים.
אילו רופאים יעברו את ההכשרה של משרד הבריאות בנושא? האם יקבלו על כך הטבות?
רופאים מומחים שירצו להיכנס לזה, דוגמת אונקולוגים ונוירולוגים, יעברו הכשרה והסמכה מסודרת שבסופה יוכלו לתת את האישורים הללו במסגרת עבודתם. לא צפויות הטבות שכר, זוהי הכשרה נוספת לתפקידם לכל דבר.
אתם צופים שמספר המטופלים יגדל או יקטן בעקבות השינוי הדרמטי?
אין הערכות כרגע. אני מקווה שמי שצריך יקבל.
עיקרי המתווה החדש אמנם הוצגו הבוקר בוועדה למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול על ידי בכירי משרד הבריאות, בראשם ליצמן, אולם עדיין מדובר בתכנית בהתהוות. לא כל הפרטים שמופיעים בה סגורים וייתכנו שינויים, ולא מן הנמנע כי היא תחויב באישור ממשלתי לפני שתצא אל הפועל. לפי שעה אין תאריך התחלה לתכנית.