Journalist Yoav Yitzchak, who led the investigative assault on Efraim Bracha, says top cop was about to be summoned for interrogation.
Investigative journalist Yoav Yitzchak, who runs the News1 website, said Sunday that he had warned several times that Israel Police Brig.-Gen. Efraim Bracha might commit suicide, and that the law enforcement branches should have acted more swiftly against him and taken his gun from him.
Yitzchak had led the investigative assault on Bracha, by means of his newspaper.
“To the best of my understanding, Brig.-Gen. Bracha took his own life because he knew what had been revealed to the the investigators at the and understood that he was about to be summoned for an interrogation under warning within the next few days,” Yitzchak told Army Radio.
“I published suspicions of very serious offenses by Efraim Bracha. I stand behind the publications and it is too bad that the truth will not be verified to the end,” he added.
Despite some voices blaming him for Bracha’s death, Yitzchak was unrepentant. “Instead of giving his version and fighting for his innocence, he decided to take his own life,” he said. Yitzchak added that he expected that the law enforcement authorities would act more swiftly to interrogate Bracha. “To the best of my understanding, if they had done so in time and taken away his gun, this sad event would have been avoided.”
Yitzchak called the suicide a tragedy. “I was surprised by the timing of the deed. I warned that this might happen and I wrote as much,” he said.
Bracha, the head of the police’s National Fraud Unit, became the center of the Rabbi Yoshiyahu Pinto corruption scandal.
A Modi’in resident who was married with four children, he was 55 when he died. He was widely considered to be one of the most senior officials in the Israel Police.
He was found lifeless in his car on Sunday morning, according to Channel 2, after he told his wife early Sunday he needed to go outside for a moment to “get some air.”
התאבדותו של תת-ניצב אפרים ברכה היא טרגדיה למשפחתו, לשוטרים שעבדו תחת פיקודו ולחבריו הקרובים. פעלנו וחשפנו וציפינו לחקירה מהירה וגלויה שתביא לחקר האמת. לא להתאבדות. מערכת News1 שולחת תנחומים כנים לכל המתאבלים על פטירתו.
תנ”צ ברכה (ז”ל) החליט לשלוח יד בנפשו ביודעו היטב את תכני החקירה המתנהלת נגדו במחלקה לחקירות שוטרים. החקירה נפתחה בעקבות סדרה של חשיפות ב-News1, ומידע דרמטי נוסף שהובא בעקבות זאת בפני חוקרי מח”ש, כולל עדות מפורטת שניתנה ביום חמישי מפיו של גורם פשע ידוע. החקירה נוהלה בזהירות יתרה על-ידי בכירי מח”ש, בליווי צמוד של פרקליט המדינה שי ניצן והיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין.
הח”מ התריע מספר פעמים מפני דבריו של ברכה, שהזהיר כי הוא “עלול להתאבד אם יחקרו אותו בחשד שקיבל שוחד” (16.06.15). למרבה הצער, גורמי האכיפה התמהמהו: זימונו למסירת גרסתו עוכב שוב ושוב. גם מזאת התרענו. אקדחו לא נלקח ממנו, למרות דבריו, והוא נותר בודד ללא השגחה. למרבה הצער, ברכה מימש את איומיו, בדיוק כמו שהזהיר: ימים ספורים לפני חקירתו בעבירות שוחד (היועמ”ש קיים ביום חמישי 02.07.15 דיון מקיף שבסופו הובן: אין מנוס מחקירתו של ברכה).
תפקידה של תקשורת חוקרת במדינה דמוקרטית, כמו גם הח”מ כעיתונאי-חוקר, הוא לחשוף חשדות למעשים בלתי כשרים. תפקיד זה מתעצם ומתחייב כאשר החשדות נוגעים לאישים בכירים במערכת אכיפת החוק. מערכה זו חייבת להתנהל ללא מורא מאיש, גם אם חלקים מכלי התקשורת פועלים, משיקולים שונים שחלקם זרים, כדי לטשטש עובדות ולהפנות אצבע מאשימה כלפי הח”מ.
News1 נקט בקו זה מיום היווסדו וימשיך לפעול באותה דרך. כך נהגנו במידע שהובא לידיעתנו בעניינו של ברכה, למרות שתיקת כלי התקשורת. חשפנו ועמדנו על חקר האמת. למרבה הצער, תנ”צ ברכה לא עמד בלחץ, ולא אפשר בירור האמת. ברכה לא נתן לעצמו את הזכות השמורה לאלפי חשודים שהוא עצמו חקר: למסור במח”ש את גרסתו ולנהל מאבק להוכחת חפותו, אם אכן לא ביצע מעשים בלתי כשרים.
פטירתו של אדם מביאה, בדרך כלל, להפסקת חקירה בעניינו. ברכה הלך לעולמו כאשר הוא נהנה מחזקת החפות. עם זאת, מן הראוי שהיועץ המשפטי לממשלה או גורם מוסמך אחר ימסרו דין וחשבון לציבור, על שנגלה לחוקרי מח”ש, כדי שנדע כולנו: האם אכן מדובר, כטענת גורמים שיצאו להגנתו, בקדוש מעונה.
התאבדות תנ”צ אפרים ברכה: משרד המשפטים יצא הערב (יום א’) נגד העיתונאי יואב יצחק שטען כי בפרקליטות תכננו לפתוח בחקירה נגד תת ניצב ברכה. “נבקש להבהיר באופן חד משמעי כי מדובר בשקר גס, בהמשך לפרסומים כוזבים של יצחק בעניין זה”, נמסר בהודעת דוברות משרד המשפטים.
הדברים החמורים של משרד המשפטים נגד בעלי אתר “news 1” הגיעו לאחר שבימים האחרונים פרסם כתבות נגד מפקדה של היחידה הארצית לחקירות הונאה, שבהם נכתב כי במערכת המשפטית החליטו לחקור את החשדות לכאורה נגד תנ”צ ברכה.
במהלך היום, לאחר היוודע דבר מותו של קצין המשטרה הבכיר, פרסם העיתונאי באתרו תגובה לביקורות על התנהלותה חסרת האחריות של התקשורת ביחס לנחקרים ועליו באופן אישי. “פעלנו וחשפנו וציפינו לחקירה מהירה וגלויה שתביא לחקר האמת. לא להתאבדות”, כתב. התאבדותו של תת-ניצב אפרים ברכה היא טרגדיה למשפחתו, לשוטרים שעבדו תחת פיקודו ולחבריו הקרובים”.
“תפקידה של תקשורת חוקרת במדינה דמוקרטית, כמו גם הח”מ כעיתונאי-חוקר, הוא לחשוף חשדות למעשים בלתי כשרים. תפקיד זה מתעצם ומתחייב כאשר החשדות נוגעים לאישים בכירים במערכת אכיפת החוק. מערכה זו חייבת להתנהל ללא מורא מאיש, גם אם חלקים מכלי התקשורת פועלים, משיקולים שונים שחלקם זרים, כדי לטשטש עובדות ולהפנות אצבע מאשימה כלפי הח”מ”.
עוד פרסם באתרו כי נגד ברכה עלו חשדות במספר נושאים: “שיבוש הליכי חקירה ומשפט וקשרי שוחד בחקירת פרשת עיריית אשדוד; הדלפת מידע מגמתי ומפוברק מתיק הבדיקה המשטרתי בנושא מעונות ראש הממשלה ושרה נתניהו; התנהלות כספית בלתי חוקית באמצעות חשבונותיו של אחיו, מאיר ברכה; הדלפת מידע על החקירה הסמויה שהתנהלה נגד איש רשות המיסים, דוד ואנונו, ועוד”.
בתגובה לטענת הפרקליטות אמר יצחק: “הפרקליטות מכחישה דבר שלא נטען על-ידי. בשבועות האחרונים טענתי שוב ושוב כי מתקיימת בפועל חקירה סמויה, וכי במסגרתה נמסרו עדויות, מידע מוכמן וראיות. על פרסום זה חזר גם ערוץ 10. התייחסנו, בין היתר, לעדות רגישה ביותר שהתקבלה במח”ש ביום 02.07.15. מסרנו עוד, כי היועמ”ש ופרקליט המדינה מעכבים חקירה גלויה וזימונו של ברכה לחקירה באזהרה. מחמת זאת מתחנו עליהם ביקורת נוקבת”.
עוד הוסיף יצחק: “ביום שישי פרסמנו כי “היועמ”ש יהודה וינשטיין, שגונן על תנ”צ ברכה במשך זמן רב, אמור להחליט תוך ימים: לעבור לחקירה פלילית גלויה נגד ברכה בגין שיבוש מהלכי חקירה ומשפט, עבירות שוחד ומרמה, וסילוקו מראשות יאח”ה”. לא טענתי כי כבר התקבלה החלטה שכזו, אלא שהיועמ”ש אמור להחליט על-כך תוך ימים. לכן, ובכל הכבוד, לא היה מקום לפרסם הכחשה בגין פרסום, כביכול, שלא נעשה, אלא אם מישהו בלשכת היועמ”ש ובפרקליטות חושש מבירור האמת”.